Welcome to School of Aerospace Engineering

MAINPAGE arrow USM Aerospace@media
USM Aerospace at media PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 19 July 2010

Sumber: Utusan Malaysia

Peluang golongan muda ceburi aeroangkasa

 


Program aeroangkasa berjaya menarik minat generasi baru terhadap sains dan teknologi.


Industri aeroangkasa antara bidang yang mampu membantu Malaysia menembusi pasaran dunia sekali gus meningkatkan ekonomi negara.

Jika syarikat-syarikat Malaysia boleh membekalkan komponen seperti panel rata pada sayap pesawat Airbus A380 sudah tentu permintaan terhadap pesawat itu juga meningkat.

Dengan itu, syarikat-syarikat pembuatan komponen pesawat tempatan seperti CTRM di Melaka dan SME di Sungai Buloh berpotensi menerima tempahan yang lebih banyak.

Ia juga membolehkan syarikat-syarikat aeroangkasa negara menerokai sektor pembuatan komponen yang lebih besar dan lebih rumit.

Sudah tentu permintaan terhadap jurutera dan juruteknik terlatih juga meningkat seterusnya membuka peluang pekerjaan yang lebih besar di negara ini.

Menurut Ketua Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Dr. Zaidi Mohd. Ripin, negara mempunyai sumber manusia dan alam semulajadi yang amat terhad.

Setiap keputusan yang dibuat perlu memiliki nilai strategik dan memberikan pulangan yang maksimum bagi sebarang pelaburan yang dibuat.

"Kerajaan telah lama menetapkan industri aeroangkasa sebagai industri strategik seperti yang ditekankan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Industri aeroangkasa adalah industri yang mempunyai nilai tambah yang tinggi dan sangat dikawal'' katanya.

Ini bermakna negara-negara maju tidak akan melepaskan atau menyerahkan industri aeroangkasa dengan mudah kepada negara lain.

"Malaysia kini berjaya menembusi pasaran luar melalui syarikat aeroangkasa negara seperti CTRM dan SME," katanya.

Untuk membolehkan komponen itu diterima untuk dipasang di pesawat Boeing dan Airbus mereka perlu melepasi tahap pemeriksaan dan piawaian yang tinggi.

Terbukti syarikat aeroangkasa negara mampu memenuhi keperluan piawaian antarabangsa dan ia merupakan satu kejayaan besar.

Keyakinan pengeluar kapal terbang kepada Malaysia juga sudah meningkat.

Ia terbukti dengan pembinaan kilang pembuatan komponen pesawat oleh Spirit Aerosystems di Subang dan Honeywell di Pulau Pinang.

"Di sini, reka bentuk, pengiraan tegasan dan kawalan pengeluaran perlu dilakukan.

"Kesemuanya berteknologi tinggi dan memerlukan tenaga jurutera pakar dan sokongan teknikal yang mempunyai ketepatan tinggi," jelasnya.

IPTA tempatan telah pun mengorak langkah bagi mendokong wawasan itu.

Misalnya, kini semua graduan aeroangkasa USM dilatih menggunakan perisian CATIA.

Mereka juga diberikan latihan teori dan praktikal dalam bidang komposit sehingga mahir dan cekap dalam industri aeroangkasa negara.

Aeroangkasa adalah bidang yang berkaitan dengan reka bentuk pesawat dan kapal angkasa, sebagaimana di dalam teknologi aeroangkasa.

Manakala bidang aeronautik (aeronautics) merupakan bidang yang berkaitan dengan reka bentuk, pembangunan dan operasi pesawat terbang.

Astronautik (astronautics) adalah bidang yang berkaitan dengan reka bentuk, pembangunan dan operasi kapal angkasa.

Sains angkasa pula merupakan bidang yang berkaitan dengan astronomi dan astrofizik.

Astronomi adalah kajian sains berkaitan dengan kaji bintang dan objek, selain daripada bumi di ruang angkasa.

Astrofizik pula kajian fizik berkaitan dengan alam semesta, terutamanya yang melibatkan keadaan benda, dan perpindahan serta penghasilan tenaga.

Menurut Pengerusi Majlis Dekan Aeroangkasa, Dr. Abd. Rahim Abu Talib, keperluan pasaran terhadap tenaga mahir dalam bidang aeroangkasa kini sedang meningkat.

"Jadi pihak institusi pengajian tinggi awam (IPTA) telah dipertanggungjawab mengeluarkan para graduan yang mahir serta berpotensi untuk memenuhi keperluan pasaran.

Hala tuju

"Kita juga telah menubuhkan sebuah majlis yang dikenali sebagai Majlis Dekan Aeroangkasa IPTA yang kini telah dianggotai lima IPTA terkemuka negara untuk tujuan tersebut," ujarnya.

Beberapa IPTA yang telah menunjukkan minat yang mendalam adalah UPM, USM, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

IPTA lain ialah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Beliau yang juga Timbalan Dekan Akademik Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, pihaknya menyediakan Laporan Kajian Hala Tuju Program Aeroangkasa IPTA 2010-2020.

"Kajian hala tuju tersebut berkaitan program pengajian aeroangkasa yang ditawarkan oleh IPTA di negara ini,'' ujarnya.

Menurut laporan Hala tuju Program Aeroangkasa IPTA 2010-2020, bidang aeroangkasa di Malaysia telah bermula sejak tahun 1983.

Ia pertama kali diperkenalkan di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui program Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Aeronautik).

Pada ketika itu khusus tersebut hanya untuk menampung keperluan jurutera di dalam pasukan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Oleh kerana permintaan mengikuti program aeroangkasa meningkat dari tahun ke tahun, telah mendorong UPM memulakan program Bacelor Kejuruteraan (Aeroangkasa) pada 1996.

Ini diikuti Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 1998 setelah diberi peluang hasil daripada program 'offset' (program menang-menang) perolehan pesawat MiG 29 TUDM.

Walaupun setiap pengajian yang ditawarkan oleh institusi-institusi berkenaan kelihatan agak sama namun setiap program pengajian adalah berbeza sama sekali terutama pada subjek serta pengkhususan yang diambil oleh para pelajar mereka.

 

Operasi PERZIM : Muzium TUDM Terajui Projek Pemindahan dan Pemuliharaan Pesawat

 

 

 

 

 

Sumber: thestar.com.my  
Tuesday September 28, 2010

USM students to assemble airplane kit


PETALING JAYA: Students of Universiti Sains Malaysia’s school of aerospace engineering will take their knowledge to greater heights with the assembly of their own airplane kit.

The university has purchased a two-seater kit for RM250,000 which the staff and final year students will assemble, test and fly.

School Deputy Dean Dr Kamarul Arifin Ahmad said this was USM’s first project to give students a hands-on learning experience, especially in assembling and certifying an aircraft.

   

In high spirits: Some of the USM students in a jovial mood after completing the EAA’s Flying Start programme in Slim River, Perak. — S.S KANESAN / The Star

 

“I am nervous and excited about the project. Some people have complained that students lack practical skills and this is one of the cheapest and easiest ways to expose them to aircraft assembly and flight mechanics,” he said.

Construction of the airplane Zenith CH 750 STOL will begin next month and requires about 1,500 man-hours to assemble. The project is funded with USM’s research grant and is guided by the Malaysian chapter of the Experimental Aircraft Association (EAA).

On Saturday, 23 students and five USM staff members were given their first taste of EAA’s Flying Start programme at the Bernam River Airfield, near Slim River, in Perak. They flew in the planes piloted by experienced EAA members, who also gave students a first-hand view of aircraft operations.

Final year aerospace engineering student Ravinder Singh, 23, from Seremban, said reading about flight mechanics and flying a plane was worlds apart, adding that the project should also be introduced to junior students.

 

 

Sumber: STARMETRO

Friday 15 october 2010

Last Updated ( Thursday, 13 March 2014 )
 
 
Free Joomla Templates by JoomlaShine.com